Cooking Glossary

#CookingGlossary

मसाला(spices)
anise seed — छोटी सौंफ़
asafoetida — हींग
basil, sweet — तुलसी
bay leaf — तेज पत्ता
cardamom —बड़ी इलायची
carom —अजवाइन
cassia — जंगली दालचीनी
cayenne pepper —लाल मिर्च
cilantro — धनिया पत्ता
cinnamon —दालचीनी
cloves — लौंग
coriander seeds —धनिया
cumin seeds — जीरा
curry leaf — मीठा नीम पत्ता
fennel — मोटी सौंफ़
fenugreek leaves, dried — कसूरी मेथी
fenugreek seeds — मेथी
garlic — लहसुन
ginger, fresh — अदरक
ginger dried — सोंठ
illaichi — छोटी इलायची
jaggery sugar cane — गुड़
mace — जवित्री
mango powder — आमचूर
mustard seeds — सरसों/राई
nigella — कलौंजी
nutmeg — जायफल
onion —प्याज
paprika — देगी मिर्च
peppercorn — काली मिर्च
pomegranate seeds — अनार-दाना
poppy seeds — खसखस
sage — कमरकस
saffron — केसर
salt — नमक
sugar — चीनी
tamarind — इमली
turmeric — हल्दी
thyme — अजवाइन के फूल
फल सूखा वा सुपारी
apricot, dried — खुमानी
almonds — बादाम
cantaloupe seed — खरबूजा के बीज
cashews — काजू
dates — खजूर
coconut — नारियल
fig — अंजीर
gooseberry, Indian — आँवला
peanuts — मूँगफली
pinenuts — चिलगोजा
pistachio nuts — पिस्ता
pistachio, soft — चिरोंजी
prunes — मुनक्का
raisins — किशमिश
sesame seed — तिल
watermelon seed — तरबूज के बीज
walnuts — अखरोट
screwpine essence — केवड़ा
rose essence — गुलाब-जल
फल (Fruits)
apple — सेब
apricot — जरदालू/खूबानी
avocado — माखनफल
banana — केला
cantaloupe — खरबूजा
carambole apple or Chinese
gooseberry —कमरख
cranberry — करोंदा
grapes — अंगूर
grapefruit — चकुत्र
guavas — अमरूद
jackfruit — कटहल
java plum — जामुन
lime — नीबू
mango — आम
mulberry — शहतूत
olives — जैतून
orange — सन्तरा
orange, navel — मौसम्बी
papaya — पपीता
peach — आडू
pear — नाशपाती
pineapple — अनानास
plum — आलू-बुखारा
pomegranate — अनार
watermelon — तरबूज
बीज (Grains)
barley — जौ
buckwheat — कुट्टू
chickpeas — चना
cracked wheat — दलिया
cream of wheat — सूजी
farina — सूजी
flour, bread — आटा
flour, chickpea — बेसन
flour, pastry — मैदा
garbanzo beans — काबुली चना
legume, lentil — मसूर
legume, green — मूंग
legume, black — ऊडद
legume, yellow — अरहर/तुवर
maize — मक्का
millet, pearl — बाजरा
oats — बिलायती जौ
pigeon peas — अरहर/तुवर
rice — चावल
sorghum — ज्वार
tapioca — साबू-दाना
wheat — गेहूँ
मांस (Meats)
beef — गोमांस
chicken — मुर्गी
squab — चूजा
duck — बतख
egg — अण्डा
fish, generic — मछली
goat — बकरा का मांस
goose — बड़ा-बतख
guinea fowl — बड़ा-तीतर
meat, generic — मांस/गोस्त
mussels — तीसारी
partridge — तीतर
pork — सूअर का मांस
prawn — झींगा
rabbit — खरगोश
venison — हिरन का मांस
quail — बटेर
सब्जियां (Vegetables)
aloe — गवांर पाठा
bell pepper — शिमला मिर्च
cayenne pepper — लाल मिर्च
celery — आजमोदा
cabbage — बन्द गोभी/पत्ता गोभी
carrot — गाजर
cauliflower — फूल गोभी
cilantro — धनिया
cluster beans — गवार फली
corn kernel — मक्का
corn on the cob — भुट्टा
cowpea — लोबिया
cucumber — खीरा/ककड़ी
eggplant,brinjal — बैगन
gourd, ash — पेठा
gourd, bitter — करेला
gourd, bottle — घिया/लौकी
lotus stem — भेइन
mushrooms — कुम्भी
mustard greens — सरसों पत्ता
okra,ladyfinger — भिन्डी
onion — प्याज
peas — मटर
peppermint leaves — पुदीना
potato — आलू
pumpkin — कद्दू
radish — मूली
spinach — पालक
sweet potato — शकर कन्द
tomato — टमाटर
turnip — शलगम
water chestnuts — सिंघाड़ा
स्वाद की व्याख्या (Describing Taste)
aroma — सुगन्ध/खुशबू
bad — खराब
burnt — जला
bland — फीका/बेस्वाद
cold — ठण्डा
fresh — ताजा
good — बढिया/अच्छा
hot — — गर्म
raw — कच्चा
reeks — बदबू/दुर्गन्ध
ripe — पका
rotten — गला
salty — नमकीन
savory — चटपटा
sharp — तीखा
sour — खट्टा
sweet — मीठा
tasty — स्वादिष्ट
रसोईघर के उपकरण (Cooking Tools)
flour sifter — आटा चलनी
rolling pin — बेलन
stone rolling board — चकला
prongs — चिमटा
U-shaped traditional stove — चूल्हा
spoon ladle — कलछी
traditional Indian wok — कड़ाही

Comments

Popular posts from this blog

Jamun Mazza Icecream

Chico chip chewy cookies

Butterfly pasta in tangy sauce